Irish Ale

Werkwijze:

  • Neem 8 liter water van 55°C en stort er de mout en gerst in. De temperatuur moet nu 52°C zijn.
  • Controleer de pH en corrigeer indien nodig.
  • Laat 15 minuten rusten.
  • Verwarm tot 68°C en laat 40 minuten rusten.
  • Verwarm tot 74°C en laat 20 minuten rusten.
  • Doe de zetmeelproef en maisch af op 80°C.
  • Spoel tot er ongeveer 13-14 liter wort is (Spoelen tot SG = 1010).
  • Kook 75 minuten, voeg de Challenger hop aan het begin van het koken toe. De Goldings hop voeg je 10 minuten voor het einde van het koken toe.
  • Damp in tot je 10.5 liter wort overhoudt.
  • Snel koelen tot 22°C.
  • Verwijder hop en eiwitten en voeg de gist toe.
  • Belucht gedurende 30 minuten en belucht na 12 uur nog eens 30 minuten.
  • Koel het wort tot 18°C.

batch grootte: 10 l.

kooktijd: 75 min.

Ingrediënten

  • Pilsmout (3 EBC) 1750 gr. 3 EBC
  • Gerst, geroosterd (1000 EBC) 40 gr.
  • Challenger 20 gr. 75 min. 6 α
  • Goldings 10 gr. 10 min. 4 α
  • Wyeast 1084 Irish Ale (Safale US-05)

Maisch schema

  • 52 °C – 15 min.
  • 68 °C – 40 min.
  • 74 °C – 20 min.
  • 80 °C – 1 min.