Pulled Pork
Het hele recept heb ik ongeveer gedaan via de “noskos” methode. Rub, injectie vloeistof, saus en eindsaus via verschillende sites en advies van de slager zelf. Het stuk vlees zelf is een 2,3kg zware procureur geworden. Dat was even slikken met afrekenen maar soight, het eindproduct was prima te eten 🙂.
De ingrediënten
Rub:
- 4,5 eetlepels paprikapoeder
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels knoflookpoeder
- 2 eetlepels zout
- 2 eetlepels uienpoeder
- 4 theelepels cayennepoeder
- 2 eetlepels rozemarijn (vers)
- 2 theelepels gemalen komijnzaad
Injectievloeistof:
- 100 ml appelsap
- 60 ml witte wijn azijn
- 40 ml honing
- 30 ml worchestershire saus
- 1 eetlepel grof zeezout
- 1 eetlepel uienpoeder
Glaze en eindsaus:
- 1 cup cola
- 1 cup ketjap manis
- Flinke scheut Jack Daniels
Rookhout:
- 3 handen appelsnippers
De dag ervoor
Het gesleep van de Weber Smokey Mountain werd ik een beetje beu. Met wat wieltjes en hout wat ik nog in de schuur had liggen even een hondje in elkaar gezet. Totdat ik aan een BBQ-tafel begin, moet dit het maar even zijn.
In de avond alvast een rub gemaakt en de injectievloeistof. Die worchestershire en azijn hebben wel een uitgesproken smaak, blegh! Was het recept wel op meerdere sites tegengekomen, dus vol vertrouwen verder.
De dag zelf
08:00 – De WSM volgestort met bijna 8kg brikketten. Een kleine starter aangezet. Had de buren vast gewaarschuwd dat ik vroeg bezig zou zijn in de tuin, het maakt toch wel een beetje herrie zo vroeg op de zondagochtend. Daarna de procureur ingespoten en in de rub gezet. De gloeiende kolen in het midden gedropt en de waterpan gevuld met kokend water. Wat is zo’n Cooker op zo’n moment handig zeg.
09:00 – De procureur kan erop, het appelhout gaat op de kolen. De ventilatiegaten onderin worden wat getemperd. Het grote wachten kan beginnen.
11:45 – De temperatuur in het vlees vind ik wel wat hard stijgen. Dus ik begin vast met de glaze maken.
13:15 – De temperatuur is 74®C en de procureur wordt ingesmeerd.
15:15 – Na 2 uur mag ie er weer uit en pakken we hem strak met folie in.
16:15 – De temperatuur geeft 88®C aan dus pakken we hem weer uit en voegen het vocht uit de folie aan de saus toe. Een nieuw laagje folie gaat er over heen en dan wachten we nog een uurtje om het vlees te laten rusten.
17:15 – Pullen maar! Ik had verwacht dat heel licht zou gaan. Toch moet ik best wel wat kracht zetten om het vlees met twee vorken uit elkaar te halen…
Het eindresultaat:
Een heerlijk broodje pulled pork met coleslaw en een schijfje augurk. Het vlees was wel zacht, maar niet extreem of zo. Smaak was dikke prima. Biertje erbij was heerlijk. Al met al een hele geslaagde dag zo.