Werkwijze:
- Neem 8 liter water van 55°C en stort er de mout en gerst in. De temperatuur moet nu 52°C zijn.
- Controleer de pH en corrigeer indien nodig.
- Laat 15 minuten rusten.
- Verwarm tot 68°C en laat 40 minuten rusten.
- Verwarm tot 74°C en laat 20 minuten rusten.
- Doe de zetmeelproef en maisch af op 80°C.
- Spoel tot er ongeveer 13-14 liter wort is (Spoelen tot SG = 1010).
- Kook 75 minuten, voeg de Challenger hop aan het begin van het koken toe. De Goldings hop voeg je 10 minuten voor het einde van het koken toe.
- Damp in tot je 10.5 liter wort overhoudt.
- Snel koelen tot 22°C.
- Verwijder hop en eiwitten en voeg de gist toe.
- Belucht gedurende 30 minuten en belucht na 12 uur nog eens 30 minuten.
- Koel het wort tot 18°C.
batch grootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
Ingrediënten
- Pilsmout (3 EBC) 1750 gr. 3 EBC
- Gerst, geroosterd (1000 EBC) 40 gr.
- Challenger 20 gr. 75 min. 6 α
- Goldings 10 gr. 10 min. 4 α
- Wyeast 1084 Irish Ale (Safale US-05)
Maisch schema
- 52 °C – 15 min.
- 68 °C – 40 min.
- 74 °C – 20 min.
- 80 °C – 1 min.